Onze diensten

Preventieve zorg

Een goede raad: wacht niet tot uw huisdier ziek is om uw dierenarts te raadplegen!

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dit gezegde is ook perfect van toepassing in de diergeneeskunde.

Uw dieren kunnen veel ziektes oplopen, zelfs als ze thuis blijven. Preventieve geneeskunde is een essentieel onderdeel geworden van onze huidige praktijk omdat het helpt uw metgezellen gezond te houden. Een jaarlijkse controle van uw huisdier is daarom onontbeerlijk voor het vroegtijdig opsporen van mogelijke ziektes en ter voorkoming van veel erger.

Het vaccineren van uw hond, kat, fret of konijn maakt ook deel uit van deze preventieve zorg. Het doel is om uw metgezel tegen vaak dodelijke ziekten te beschermen. Het type vaccin en de frequentie van herhalingen zijn aangepast aan de leeftijd en leefomstandigheden van het dier (kat op appartement met of zonder toegang naar buiten, jachthond, het verblijf in het buitenland, …).

Een antiparasitaire bescherming aangepast aan hun levensstijl of bijkomend voedingsadvies maken ook deel uit van de preventieve geneeskunde.

Wij raden u ook aan een  volledige checkup te laten maken van uw huisdier als hij/zij een bepaalde leeftijd heeft bereikt. Dit om belangrijke, aan leeftijd gerelateerde ziekten op te kunnen sporen (10 jaar voor katten en honden 7 jaar): reumatoïde veroudering, prostaat, hart, oog , hersenen, nier. Op deze leeftijd is het ook noodzakelijk om het dieet aan te passen aan voedingsbehoeften van de oudere dieren.

Identificatie

Identificatie is verplicht:

  • Voor alle honden ouder dan 4 maanden
  • Voor alle honden en katten in geval van overdracht of verkoop.
  • Vanaf januari 2016 voor alle nieuwgeboren katten

Dit gaat snel en is pijnloos. De elektronische identificatie is heel praktisch en vervangt de tatoeage.

Het is ook onmisbaar voor het terugvinden van uw huisdier indien het als verloren wordt opgegeven.

Wij hebben de noodzakelijke apparatuur voor de inplanting van deze microchip en het uitlezen van de transponders. De microchip implantatie kan worden uitgevoerd bij alle dieren, ongeacht ras (ook bij gekruiste honden of huiskatten).

Katten worden geregistreerd bij CatID en honden worden geregistreerd bij DogID.

Tandheelkundige zorg

Een goede tandverzorging voorkomt een slechte adem, verlies van tanden of meer substantiële orale ziekten (bacteriële infecties, gingivitis, parodontitis, …)

Wij zijn uitgerust met een tandheelkundige infrastructuur die net zoals bij de humane tandverzorging wordt gebruikt om tandsteen te verwijderen en nodige tandzorg toe te dienen.

De meeste ingrepen doen wij  onder volledige narcose. Het meest voorkomende is tandsteen verwijdering met behulp van een ultrasoon apparaat (hetzelfde type als van een tandarts).

Na het ontkalken polijsten wij de tanden want dit vertraagt nieuwe tandsteenvorming.

Wij beschikken over een volledig uitgeruste tand-unit om ook tanden te kunnen trekken.

Analyse laboratorium

Wij voeren systematisch microscopisch onderzoek uit voor dermatologische ziekten, urine, spijsvertering …

Wij beschikken over een eigen bloedanalysetoestel waardoor wij binnen het halfuur de resultaten van een bloedonderzoek verkrijgen. Voor spoedgevallen is dit uiteraard een grote meerwaarde.

Wij beschikken in de praktijk over bijkomende diagnostische middelen zoals lactaatmeting, glucosemeting en bloeddrukmeting. 

Chirurgie

De uitgevoerde operaties zijn heel divers:

  • gebruikelijke interventies (sterilisatie, castratie, …)
  • of de meer gespecialiseerde ingrepen (biopsie, wondverzorging, tumoren verwijderen, digestieve chirurgie, chirurgie van de urinewegen, ogen …)

Voor heel technische chirurgie werken we samen met gespecialiseerde collega’s.

GENEESMIDDELENDEPOT

Wij bieden u de noodzakelijke producten die nodig zijn voor de zorg voor uw huisdier, zoals shampoos, producten voor mondhygiëne, het reinigen van de ogen of oren, enz.

Tijdens een consultatie kunnen wij ook de nodige medicijnen leveren voor de behandeling van uw huisdier.

Medische consultaties

Wie kent uw huisdier beter dan u? Niemand.

Zijn gedrag verandert, je vindt hem ‘raar’, “hij eet minder, slaapt veel, verstopt zich of lijkt ziek maar je weet niet goed wat … De meeste dieren laten moeilijk hun pijn zien zodat elke verandering in hun houding of gedrag moet worden geïnterpreteerd als een potentieel gezondheidsprobleem.

Er moet onmiddellijk contact opgenomen worden wanneer uw huisdier waarschuwingstekens laat zien of zijn toestand het oplegt (verlies van eetlust, diarree of bloed in de ontlasting, kreupelheid, gewichtsverlies, gebrek aan energie, haaruitval, problemen met plassen, krassen of constant bijten, enz.) Wij zijn er om de aanwijzingen te identificeren en de aandoening van je metgezel te behandelen.

Oogheelkunde

Wij staan tot uw beschikking voor zowel oogonderzoek als voor operaties. Van een eenvoudig lopend oog tot misvormde oogleden zullen wij voor u de beste opties aanreiken voor uw hond of kat.

DERMATOLOGISCH OVERLEG

Huidziekten komen bij honden en katten steeds vaker voor en mogen niet worden verwaarloosd. Ze leiden vaak tot erge jeuk die kan leiden tot letsels op het hele lichaam.

Er zijn vele type huidaandoeningen. Aantasting door parasieten, infecties, allergieën en hormonale problemen behoren tot de meest voorkomende oorzaken.  Heel soms zal de veterinaire dermatoloog worden geconfronteerd met immuun gerelateerde, genetische of kwaadaardige aandoeningen.

Op basis van de resultaten van het klinisch onderzoek bieden wij dan ook een oplossing voor het dermatologisch probleem.

Met aanvullende testen waaronder   afschrapen van de huid zoeken we naar parasieten in de vacht, dit onderzoek bestaat uit een trichographische analyse van het haar (ringworm onderzoek …), een cytologie (cellen van de huid, bacteriën en gisten) en allergietesten, huidbiopsies (huidstalen) voor een histopathologisch onderzoek en stalen voor een bacteriologisch onderzoek, schimmel cultuur of hormonale dosering.

Orthopedisch overleg

Een dier dat mankt, is een dier dat pijn heeft. Het is zijn manier om zijn pijn te uiten.

Orthopedische aandoeningen komen vaak voor bij honden, maar ook katten en heel kleine dieren zoals fretten, konijnen en kleine knaagdieren.

Zij zijn verantwoordelijk voor acute of chronische pijn die zich kan ontwikkelen zonder dat het dier klaagde. Orthopedische aandoeningen kunnen mogelijk het gevolg zijn van een trauma zoals een val of ongeval op de openbare weg, maar kan ook spontaan optreden zonder traumatische context en dit vooral bij jonge honden (heupdysplasie of ellebogen).

Radiografie Medische beeldvorming

Om een diagnose te verduidelijken of af te ronden, is het soms noodzakelijk om  van uw huisdier een  röntgenfoto te maken, een endoscopie of een echografie uit te voeren.

Wij voeren volgende testen uit:

Echografie

Niet noodzakelijk om het dier onder narcose te brengen, met een echografie kunnen we in het lichaam kijken, vooral voor het hart en de buikorganen: lever, milt, darmkanaal, blaas, prostaat, baarmoeder.

Deze beeldvormende techniek is een aanvullende test die kan worden aangeboden bij een klinisch onderzoek of tijdens een controle. Deze test is pijnloos en kan, om uw metgezel gerust te stellen, worden uitgevoerd in uw aanwezigheid.

Digitale radiografie

Digitale radiografie is een fundamenteel element van de diagnose en onmisbaar in de orthopedie en longziekten. Ook voor het abdomein is radiografie een veelgebruikte diagnostische tool.

GEDRAGSOVERLEG - THERAPIE

De plaats van gezelschapsdieren binnen de gezinnen is erg veranderd in de afgelopen 20 jaar en het aantal gedragsstoornissen worden steeds vaker gemeld: In huis urineren, destructief zijn, onophoudelijk blaffen, agressie …

Gedragstherapie wordt vanaf het begin aanbevolen, vanaf de adoptie van uw huisdier of voor de puberteit aanbreekt om de basisregels van uw leven te bepalen.

Wij werken samen met een gedragstherapeute.

Onze artsen

Wij zijn op weekdagen steeds bereikbaar tot en met 20u. 

Op zaterdag zijn wij tot 12u bereikbaar voor noodgevallen. 

Bellen kan op het nummer 09 282 06 51.